sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Sienikori?

Olen joskus hämärässä menneisyydessä saanut ominut äidin vanhan korin keskeneräisten neuleiden säilytystä varten.

 
En muista oliko se alusta asti pohjastaan rikki, vai olenko hajottanut sen. Pitkään on kuitenkin jo harmittanut, että neuleet ja lankakerät pitää aina muistaa sujauttaa neulepussiin ennen koriin laittamista. Nyt viimeinen tuli mitta täyteen ja tein koriin sisäsuojuksen.


Prosessi oli helppo, mutta vaati väliin aina vähän mittaamista ja pähkäilyä. Jotenkin näin se meni:
1. Mittasin korin pohjan leveyden ja pituuden. Lisäsin molempiin mittoihin sentin saumanvarat (eli yhteensä 2 senttiä kumpaakin mittaan) ja leikkasin päälikankaasta neliön saamillani mitoilla.
2. Asettelin pohjakappaleen koriin ja mallailin hyvän syvyyden kulmien pyöristykselle ja pyöristin kulmat mallailun perusteella.
3. Asettelin pohjakappaleen uudelleen koriin ja mittasin sopivan korkeuden reunakappaleille. Mittasin pohjakappaleen ympäryksen ja jaoin sen kahdella. Lisäsin saatuihin mittoihin saumanvarat ja leikkasin kaksi sivukappaletta päälikankaasta (saumat ovat korin sangan kohdalla, jos eivät näy kuvista riittävän selkeästi). Reunakappaleet on hyvä leikata mielummin vähän liian pitkiksi kuin lyhyiksi (myöhemmin selviää miksi).
 

4. Käytin leikkaamiani kappaleita mallina ja leikkasin lakanakankaasta suojukseen vuorin.
5. Huolittelin kaikkien kappaleiden reunat siksakilla. Ompelin päälikankaasta leikatut reunakappaleet toisiinsa lyhyiltä sivuilta noin puolen korkeuden matkalta. Ompelin reunakappaleen kiinni pohjakappaleeseen (sieltä yhteinäisestä reunasta). Tässä kohtaa huomasin tehneeni reunakappaleista aavistuksen liian pitkät, joten tein korin lyhyiden sivujen keskelle ommellessa laskokset reunakappaleisiin. Vahinko osoittautui lopulta onnekkaaksi, koska sain niin lisää leveyttä reunan yläosaan käännöstä varten (käännös tulee korin ulkopuolelle, joten suojuksen on oltava siellä vähän leveämpi kuin korin sisällä).
6. Toistin kohdan 5 vuorikankaan osalta.
7. Asettelin kappaleet koriin ja mallasin sopivan aukon sangoille. Merkitsin aukon muutamalla nuppineulalla ja lopulta piirsin sen liidulla vuorikappaleeseen. Leikkasin sangan aukot molemmista kappaleista.


8. Siksakkasin leikatut reunat. Ompelin reunakappaleiden sivusaumat kiinni sangan aukkoihin asti.
9. Käänsin pääli- ja vuorikappaleen oikeat puolet vastakkain ja kiinnitin solmiamisnauhat nuppineuloilla kappaleiden väliin. Ompelin pääli- ja vuorikappaleet yläreunasta kiinni toisiinsa lähes koko matkalta; jätin noin 10 cm aukon yläreunaan kappaleiden kääntämistä varten.
10. Tein kaareviin kohtiin saumanvaroihin aukileikkauksia, käänsin suojuksen oikein päin ja silitin sen.
11. Tikkasin suojuksen reunan, samalla sain suljettua kääntöaukon.


Jos joku sattui tunnistamaan, niin päälikankaana on siis kesälomareissulla ostettu Philip Jacobsin suunnittelema Petunias-kangas. Vuori Tyykipuodista ja solmiamisnauhat ovat jostain siskon roskiin menneestä vanhasta vaatteesta.

Koska kohta alkaa olla sieniaika, himottaisi testailla koria ja uutta suojusta myös metsässä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti