tiistai 15. lokakuuta 2013

Hyrrrr

Kylmän sään saavuttua sain aivan kuin itsestään valmiiksi uuden villasukkaparin.


Lankana oli KoolAidilla värjätty Dropsin Fabel, sitä kului 54 g. Puikot oli 2,25 milliset. Yritin värjätessä saada lankaa, josta tulisi yhden kerroksen korkuiset raidat, mutta oransseista väripätkistä tuli pikkaisen liian lyhyet, koska lilat jaksot ovat muodostaneet läikkiä. Salainen resepti kerrosten pituuden arvioitiin oli kieputtaa lankaa jalkaterän ympärille ja vyyhdittää lanka niin, että lenkin pituus oli noin 6-8 kertaa jalan ympärysmitan verran. Sitten värjäsin vyyhdin toista päätä noin kolmen-neljän ympärysmitan pituiselta pätkältä oranssissa liemessä ja loput lilassa liemessä peräkkäin niin, että värit sekoittuisivat mahdollisimman vähän.


En viitsinyt tehdä mitään ihmeempiä kikkoja tai design-sukkia kirjavalla langalla, joten malliksi valikoitui tällaiset perussukat, joissa kavennukset on siirretty jalan pohjaan. Malli on kaivettu stetsonista ja se meni jotenkin tähän tyyliin (sopii noin 37-38 numeroiseen jalkaan kun tiheys on noin 31-32 s/10 cm sileässä neuleessa):
Pikkasen jännemmät perussukat
Varsi
Luo 60 silmukkaa. Yhdistä pyöröneuleeksi ja neulo 12 krs 2 oikein 2 nurin -joustinta. Neulo 20 krs sileää. Neulo nilkkajoustinta seuraavat 12 krs seuraavasti: neulo 30 s oikein, *2 nurin, 2 oikein, toista *:sta 6 kertaa kunnes kerroksella on 2 s jäljellä, 2 nurin.
Kantalappu
Käänny takaisin ja neulo 30 s nurin. *Käänny, nosta 1 s ja neulo 29 s oikein. Käänny. Nosta 1 s, neulo loput kerroksen silmukat vahvistusta eli vuorotellen 1 oikein, nosta 1 s lanka työn edessä. Toista *:stä noin 19 kertaa (= yhteensä 40 kerrosta). Käänny.
Ranskalainen kantapää
Nosta 1 s, neulo 16 s, ylivetokavennus, 1 o. Käänny. Nosta 1 s, neulo 5 s nurin. 2 nurin yhteen, 1 nurin. Käänny. *Neulo kunnes jäljellä on 1 s ennen edellisen kerroksen käännöskohtaa. Ylivetokavennus, 1 o. Käänny. Nosta 1 s, neulo nurin kunnes jäljellä on 1 s ennen edellisen kerroksen käännöskohtaa. 2 nurin yhteen, 1 nurin. Käänny. Toista *stä kunnes kavennettavia silmukoita ei enää ole. Nyt kannassa pitäisi olla jäljellä 18 s.
Jalkaterä
Neulo silmukat oikein ja poimi kantalapun sivusta sopiva määrä silmukoita, noin 20-22 silmukkaa. Neulo odottamassa olleet silmukat jalan päältä ja poimi toiselta puolen kantalappua 20-22 silmukkaa. Laita tähän kohtaan työtä silmukkamerkki. *Neulo 18 s, ylivetokavennus, neulo kunnes jäljellä on 2 s ennen silmukkamerkkiä, 2 oikein yhteen. Neulo 1 kerros oikein. Toista *:stä kunnes työssä on jäljellä 60 s. Voit poistaa silmukkamerkin seuraavalla kerroksella. Neulo sileää neuletta kunnes sovitettaessa sukka yltää noin pikkuvarpaaseen asti.
Kärki
Minun jalkaan paras kärki syntyy muokatulla nauhakavennuksella: kavennan kerran nauhakavennuksen mukaan, sitten uudestaan 4. krs:lla, sitten jalan ulkosyrjällä ensin joka toinen kerros (noin 4 kertaa) ja sisäsyrjällä joka neljäs kerros (noin 2 kertaa). Sitten siirryn kaventamaan ulkosyrjällä joka kerroksella ja sisäsyrjällä joka toisella kerroksella. Kun työssä on 16 silmukkaa, käännän työn ympäri ja päättelen silmukat kolmen puikon päättelyllä.

Sitten ei muuta kuin langanpäät piiloon ja sukat lämmitämään jalkoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti